ISTORIA ALBINELOR

Publicat de Alina Maer pe

Autor MAJA LUNDE, Editura Humanitas Fiction, 2019

Dacă aș fi citit romanul Majei Lunde, ISTORIA ALBINELOR, înainte de luna martie, mi-ar fi plăcut  la nivel ideatic și aș fi trecut-o la categoria  distopii  bune de ecranizat , gen Minunata lume nouă, Planeta maimuțelor etc. Citită acum, cartea  apare ca o generoasă prefață a unui  viitor incert, nereconoscibil trecutului, infiltrat deja în prezent prin cea mai teribilă emoție a memoriei, frica. Prezentul nostru, aidoma trecutului cărții ne-a înfășcat drepturile,valorile, expectanțele, le-a amestecat bine  într-o magmă diformă absolut necesară  pentru  Colony colapse disorder (în carte) , Dumnezeu știe cum s-o numi noua noastră societate , în viață.

Am citit cartea azi, cînd mi s-a relevat mai intens ca în orice zi că dreptul la educație este un apendice nesemnificativ al dreptului la viață, văzută ca simpla supraviețuire. În roman, cuvintele, cărțile, cunoașterea  pot salva umanitatea.” Pentru că acesta era rolul educației , să înfrângă natura umană, în profida propriului instinct„. Educația, o formă de îmblânzire, ca la Antoine de St Exupery.

Educația nu trebuie să aibă drept scop  sanătatea sau siguranța, cum se vehiculează acum. Oare acest nou  scop declarat al educației, sănătatea copiilor,  se înscrie pe linia definiţiei dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, conform căreia: „Sănătatea este o stare de bine din punct de vedere biologic, psihologic şi social”.(OMS, 1946) sau se subrogă de fapt unui scop al instituțiilor medicale, acela de a defini sănătatea ca absenţă a bolii şi a dizabilităţii ?

Instituțile educației văd oare noțiunea de sănătate sinonimă cu cea de educație, de aici acest nou scop educațional? Are în vedere acest pandemicoscop  alte abordări ale sănătății văzută ca resursă, responsabilitate individuală sau colectivă, proces, dezvoltare ? 

În roman, Cărțile, Educația  ce se încăpățânează să nu dispară , Voința unor oameni ce refuză să cedeze salvează albinele, natura, viața cu buchetul ei de valori consacrate în timp . Pe noi cine ne mai salvează?

Categorii: CĂRȚI

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.