ADRENALINĂ sau caruselul înșelător al alegerilor noastre

Publicat de Alina Maer pe

Totul se schimbă, totul este în mișcare: teatrul, firea umană, lumea. De la binedefinitul „oameni în acțiune” cu anexele parte integrantă-universal, conflict, personaje, persoana a III.a, luciditate, deznodământ, teatrul alunecă spre particular, confesiune, persoanaI, performence,  fluiditate, ambiguitate. Este bine? Este rău? Cine și în baza la ce să se pronunțe? De la un sistem de reguli, valori, limite chiar controversate, dar bine stabilite și înregimentate în forul nostru interior, firea umană tinde să înglobeze mai multă libertate decât poate duce, mai puțină responsabilitate și aproape deloc asumare. Este bine? Este rău? Cine  să aibă curajul unui răspuns și cui să îi pese de el? De la o lume cu un scop care îngloba individualul în universal bazându-se pe uriașa experiență anterioară strânsă în marile cărți ale omenirii, ne întoarcem astăzi fașa către un obscurantim travestist în progres, ardem cărțile, repudiem cuvintele. Este bine, este rău? Cui punem această întrebare?

ADRENALINĂ”, spectacolul lui Gabriel Sandu (text, regie) de la Teatrul Excelsior București se conformează inteligent și fără riscuri acestei noi rețete a succesului ce pare a fi un trend ce ia amploare în mai toate teatrele, nu doar în cele independente. „Adrenalină” reprezintă o călătorie în timp, în inima Anilor 2000, prin prisma unei trupe dance formate din trei adolescente care au șocat o întreagă țară. Dependențele și relațiile toxice se împletesc într-o poveste organică. Reuniunea trupei nu reprezintă doar un moment de sărbătoare, ci și o ocazie de autodescoperire, în care decorul vibrant al anilor 2000 se transformă sub ochii noștri, reflectând realitățile actuale”, explică Gabriel Sandu.

Pornind de la povestea unei trupe dance de la începutul anului 2000, textul lui Gabriel Sandu lansează semnale asupra problemelor lumii contemporane, probleme existente dintotdeauna, dar care au explodat într-un timp postpandemic: însingurare, depresie, dependențe de tot felul, consumerism, izolare. Cu cât mai glamouros este decorul, cu cât mai strălucitoare și stridente costumele cu atât mai tern, mai trist este interiorul celor trei personaje.Dependențe de tot felul sunt puse sub lupa necruțătoare a timpului. După douăzeci de ani nimic nu mai este ce a fost. Nici măcar adicția! Adicția nu mai este văzută, ca dependența, de consumul de droguri. Adicția devine o pasiune irațională spre activități inutile, către persoane toxice, o adevărată stare de sclavie a simțurilor și rațiunii.

Cele trei actrițe din distribuție Dana Marineci, Oana Predescu, Iulia Samson își susțin excelent monologurile, fiecare descriind câte un tip de dependență. Trupurile și mințile lor se revoltă chipurile se reduc  la o mască şi nici nu mai ştiu cine sunt cu adevărat. Amintirile  sunt gratiile unei colivii din care nimeni nu reușește cu adevărat să scape. Ritmurile danse săltărețe, versurile banale și lipsite de consistență contrastează fățiș cu dramele pemanentizate și imposibil de depășit pe deplin. Nimeni nu a ales ce, cum, când a trebuit. Alegerile s-au răzbunat la fiecare răscruce de viață. A rămas doar o speranță plăpândă că timpul, lumea, noi, ceilalți vor face compromisul uman al acceptării.

                                                 ADRENALINĂ

de Gabriel Sandu

Cu: Dana Marineci, Oana Predescu, Iulia Samson, reallyrux (apariție video)

Regia: Gabriel Sandu

Scenografia: Clara Ștefana

Coregrafia: Ruxandra Bobleagă

Lighting design: Ruxandra Bobleagă, Miruna Croitoru

Video: Miruna Croitoru

Muzica: PLUSHY/ Pregătirea muzicală: Maria Alexievici

Categorii: TEATRU

2 comentarii

card recenzii google · martie 27, 2024 la 9:53 am

                                                                             
Spectacolul „ADRENALINA” prezinta astfel reflexia asupra vremii noastre, a nevoilor si dependentelor care ne macina, dar si a frumusetii si a fortei vindecatoare a artei si a prieteniei. O productie care te provoaca sa te intrebi daca alegem sa traim in prezent sau daca ne refugiem in amintiri, sa ne trezim la realitate sau sa ne pacalim cu aparentele luminoase. Un spectacol care te trezeste din adormire si te confrunta cu propria persoana si cu propriile alegeri. Merita sa fie vazut si sa te faca sa reflectezi la ceea ce conteaza cu adevarat in viata noastra.

matrimonialeok.com · aprilie 3, 2024 la 7:01 am

                                   
„Adrenalina” este un spectacol cu un impact profund asupra spectatorilor si o explorare complexa a firei umane intr-o lume in continua schimbare, unde limitele si valorile par a fi neclar definite. Este un strigat de ajutor si o chemare la reflectie asupra modului in care traim si ne raportam la ceea ce ne inconjoara. O piesa ce te provoaca sa te intrebi „Este bine sau este rau?” dar mai ales sa iti asumi raspunsul in fata acestei lumi tumultuoase si confuze. Un spectacol care te va face sa te misti, sa simti si sa gandesti altfel, iar la final sa treci prin propria ta calatorie in timp si sa te intrebi daca esti multumit de ceea ce vezi in oglinda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.