COSMIC LATTE

Publicat de Alina Maer pe

Dansând, îndreptăm moravuri și biciuim proștii, lașii, grobienii. Dansând, toarcem în caierul visului fire de iubire, trădare, violență, ură, iertare. Dansând, ne acordăm cu diversitatea lumii și ne multiplicăm în lumi diverse. Dansând, devenim mai frumoși, mai tandri, mai umani. Dansând, trăim și murim clipă de clipă, desenând fără culori, doar cu trupuri-pensulă mandale atotcuprinzătoare.
Nimic nu lipsește din spectacolul de absolvire COSMIC LATTE, un show total, conceput de Ștefan Lupu. Dans, muzică, pantomimă, videoproiecții, o împletire a dansului cu muzica și actoria, un șuvoi de energie și talent cum nu întâlnești prea des nici pe scenele profesioniste.

Ce culoare are universul? Ce înseamnă „cosmic latte”? În 2002, Karl Glazebrook și Ivan Baldry au stabilit că culoarea medie a universului era un alb verzui , dar în curând și-au corectat analiza într-o lucrare din 2003 în care au raportat că studiul lor asupra luminii de la peste 200.000 de galaxii a fost o medie ușor bej-alb. Lattea cosmică este culoarea medie a universului , „ cappuccino cosmico” a primit cele mai multe voturi, cercetătorii au favorizat altă sugestie „cosmic latte ”. „ Latte ” înseamnă „lapte” în italiană , limba maternă a lui Galileo , iar „ latteo ” similar înseamnă „lapte”, similar termenului italian pentru Calea Lactee , „ Via Lattea ”.

De la astronomie la dans, de la zenit la teluric, de la concret la abstract, doisprezece dansatori sau DANSactori  sau actori neodimensionali evoluează în fața unui auditoriu sedus iremediabil. Siluete izolate, grupuri sau individual, cu o bucurie a mișcării permanente, în relații de putere, supunere, de indiferență sau de iubire, jonglând cu apropierea și depărtarea, toate se adună într-un spectacol pulsional, exploziv, fără a pierde niciun strop de sensibilitate. De la nedreptățitul spectacol „Hai iu iu NU hey you you“ din 2013 al lui  Radu Afrim nu am mai văzut atâta inventivitate și risipire de entuziasm în pașii de dans deloc șovăielnici ai unor tineri.

Conceptul de actor neodimensional este diferit față de ideea de performer, dar prima o include pe cea din urmă actorul neodimensional preia latura profesionistă a performerului și o înglobează împreună cu alți factori, menționați în lucrare, pentru a trece la un nivel superior din punct de vedere ierarhic artistic. Această translație face ca actorul neodimensional, prin factorul său performativ, să pună în scenă un act calitativ superior și sigur: sigur că nu va da greș, sigur că va obține de la public cele mai bune reacții, și nu doar o pulsație mediocră și efemeră”-Ștefan Lupu despre actorul neodimensional, subiect al Tezei sale de doctorat.

I-am privit la final pe toți apostolii mișcării râzând, zâmbind, cu hainele ude, transpirați, fericiți. M-am rugat în gând la un Dumnezeu al Dansului care să îi ia sub aripile sale ocrotitoare, clădindu-le case și rosturi unde să se împlinescă împlinindu-și destinul: acela de a dansa, pur și simplu de a dansa.

foto sursă Daniel Lazăr

                                                                                         COSMIC LATTE

Concept: Ștefan Lupu

Asistent: Lăcrămioara Soare

Scenografie: Clara Ștefana

Asistent scenografie: Ilinca Gavriliță

Sound design: David Luncă

Animație: Eugen Munteanu și Irina Sava

Light design: Voicu Cristian

Imagine: Arina Litvinova și Andreea Stanciu

Montaj: Arina Litvinova

Sunet: Dan Popescu

CU: –Mihnea Cârjan, Eduard Chimac, Ciprian Chiujdea, Vlad Crudu, Tony Macpela, Vlad Furtună, Catinca Hanțiu, Iulia Lupașcu, Bianca Marinescu, Ramona Niculae, Paula Pîrvu, Antonia Scuțaru

Categorii: TEATRU

2 comentarii

Escorte · august 17, 2023 la 7:41 am

Un spectacol artistic inedit si captivant care poate fi privit atat ca un adevar al dansului, cat si ca lectie de viata! Dansul ca arta, ca modalitate de a ne exprima si de a ne face simtite sentimentele, dar si de a descifra prin miscare ceea ce in cuvinte nu este pus in cuvinte. Un show care invita la meditatie si introspectie prin care participantii se vor descoperi pe ei insisi si se vor marca prin dans. Multumita lui Stefan Lupu, aici se creeaza mestesugul foarte rar intalnit al actorului neodimensional.

Mogu · august 18, 2023 la 8:35 am

                                                               
Frumos! Momentul „cosmic latte” a adus un plus de originalitate și farmec deopotrivă acestui spectacol de dans. Show-ul aduce laolalta o mulțime de elemente creative, talante și artiști pentru o experiență memorabilă. Subiectul „Dansând, îndreptăm moravuri și biciuim proștii, lașii, grobienii.” poate fi aplicat mai ales cand vine vorba despre DANSactori și actori neodimensionali. Dansul crează oportunități de a îmbunătăți moravurile și a „biciui” cei răi pentru a construi ceva mai bun. Felicitări pentru acest show și pentru munca depusă de către toti actorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.