LĂSAȚI COPIII ȘI TINERII SĂ VINĂ LA SHAKESPEARE!

Publicat de Alina Maer pe

Cu șase ani în urmă, când  Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova se desfășura sub deviza „Planeta Shakespeare”, nimeni nu se gândea că această „planetă” va fi colonizată de cea mai creativă, exuberantă, luminoasă și entuziastă specie, aceea a studenților din Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. În 2024, anul în care s-au aniversat 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, UNATC  „I.L. Caragiale” București  a devenit co-organizator al festivalului alături de Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și Fundația Shakespeare. Este o premieră națională și europeană această conlucrare între o universitate națională și un teatru național, alături de Primăria orașului gazdă, pentru a propune societății civile proiectul „Educație prin și pentru cultură și arte”, obiectiv UNESCO, asumat ca parte a strategiei de dezvoltare a UNATC, proiect sprijinit și finanțat de Ministerul  Educației și Ministerul Culturii. Un astfel de proiect are în spate strategii convergente strucurate pe nevoia reală a societății de a contribui la formarea personalității umane  complete, integrate în comunitate prin educație, artă și cultură.

Secțiunea specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students” dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști a fost concepută  în scopul de a readuce  imensa și profunda operă a lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, cu ajutorul harului și dăruirii tinerilor artiști.Acest deziderat a fost enunțat de către prof.univ.dr. Liviu Lucaci, rector UNATC:Proiectul „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students” este răspunsul  ferm și complex  al UNATC București pentru o educație completă necesară într-o societate care, fără artă, cultură și educație tinde a fi distopică. Scopul proiectului împletește dimensiunea creativă  de a readuce  opera, lumea lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate prin creațiile moderne și sensibile  ale unei noi generații de viitori artiști, cu cea educativă pentru a proba consistența conceptului EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ, viziune integrală. Participarea studenților UNATC la un eveniment cultural de o asemenea anvergură  va sublinia rolul universităţilor, al unităţilor de învăţământ în dezvoltarea comunitară, în viața culturală a societății”( http://www.teatrolog.ro/2024/05/16/liviu-lucaci-la-finalul-festivalului-uitati-va-in-ochii-mei/) .

Același ideal, de a adăuga Festivalui o latură educativă, pe lângă cea creativă rezultă din  interviul acordat lui Alexander Hristodorescu de Vlad Drăgulescu (Director Direcția Creație și Cercetare Artistică al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, Președintele Festivalului Internațional Shakespeare) declara: „Anul acesta deviza este „Comunități construiesc Festivalul” și practic provocările de aici vin, din implicarea cât mai multor comunități, din a câte mai mulți oameni voce, pentru că avem o varietate de forme în care putem să nu exprimăm și să încercăm să găsim. un Shakespeare pentru fiecare. Aceasta este principala provocare: sa ajungem la oameni. ”(http://www.teatrolog.ro/2024/05/26/shakespeare-punctul-cardinal-care-transpune-universalul-in-particularul-binomului-tempo-spatial-acum-si-aici/)

Timp de 11 zile, studenții UNATC au obligat la propriu pe craioveni cu cele mai elegante, originale și persuasive metode(jocul, cântul, cuvântul) să participe ca spectatori în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, pentru a se întâlni cu opera lui William Shakespeare prin spectacole, proiecții de filme, ateliere în școli și licee, parade de stradă, expoziții și dezbateri (https://www.shakespearefestival.online/unatc-fringe/). Pe lângă cele 30 de spectacole care  au purtat semnătura unor regizori consacrați, profeorii UNATC  împreună cu studenții pe care i-au coordonat au propus spre vizionare variante  proaspete și originale ale creațiilor shakespeariane: „Visul unei nopți de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Comedia erorilor”, „Controverse.1961.Cum vă place?”, spectacolul de animație „Handlet” după William Shakespeare sau „Tunelul pasiunilor lui Shakespeare”, spectacol de teatru imersiv.

S-au adăugat  expoziții permanente (Expoziție având ca temă existența marelui dramaturg ,,Îmbrăcându-l pe Shakespeare„/coordonator proiect: conf. univ. Ștefan Caragiu, expoziți realizată de studenții de la Departamentul de Scenografie din anii 1,2,3 și „Shakespeare – foto interactiv” coordonator proiect: conf. univ. Victor Velculescu, Lect. univ. Anca Stanciu   ), proiectul „Călătoria” posibilă prin Shakespeare Dimensions: o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall,  parada „Shakespeare la înalțime”, coordonator proiect: conf. univ. Ioan Brancu.

Atelierele de teatru și de educație cinematografică au fost puncte de atracție pentru liceeni din Craiova:  atelier de educație audiovizuală,  atelierul Film EDU, atelier de teatru comunitar „Repere shakespeariene. Romeo și Julieta”,  ateliere de jocuri teatrale au avut ca scop dezvoltarea imaginației, a creativității, a lucrului în echipă și a empatiei, pentru a cultiva, educa și îmbunătății abilitățile necesare unei dezvoltării cognitive și emoționale armonioase

A iubi sau a iubi! – Sonete”( cordonator conf.univ.dr. Thomas Ciocșirescu și prof.univ.dr. Liviu Lucaci)  și „Grădinile poeziei uitate” (coordonator: lect. univ. Dr.  Răsvana Cernat, Alexandra Ispas, George Borș, Medeea-Elena Onea, Daria Gherghel, Carla Oncescu, Lana Stamate),  au fost cele două proiecte derulate în Biserica Luterană, respectiv Grădina Botanică din Craiova și care au făcut ca Sonetele shakespeariene să răsune viu, profund, ademenitor  în mijlocul comunității prin glasul studenților UNATC, dovedind actualitatea pe care aceste sonete o  au încă în secolul XXI.

Shakespeare Village! Un sat  din epoca elisabetană, cu fierari, croitori, cizmari și artizani  a găzduit spectacole de teatru, ateliere, activități pentru copii concerte, petreceri, reușind să îi transpună pe vizitatori în epoca marelui dramaturg,  într-o adevărată o oază de cultură, de tinerețe și prietenie.

Tot în cadrul Festivalului, a avut loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa pentru Declan Donellan, Nicholas Ormerod, Jon Elsom, cele trei personalități teatrale  devenind membri ai comunității UNATC I. L. Caragiale.

În toate zilele Festivalui, un om a fost omniprezent,  mereu zâmbind, mereu gata să întindă o mână, să îmbrățișeze cu o sinceritate dezarmantă, să vorbească firesc și deschis oricărui student, oricărui invitat sau spectator, cunoscut sau necunoscut, domnul Emil Boroghină. Fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare a primit în debutul ediției 2024, premiul Festivalului, distincția  fiind înmânată de către directorul Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman. Discursul său la momentul primirii  a fost un moment de grație, de omenie autentică. „După o viață ca soldat, oricine poate obține un baston de mareșal. Iar atunci când îl primești, să ai grijă ce faci cu el” sunt cuvinte rostite în aplauzele unei săli pline ce ne-au făcut să înțelegem că  Emil Boroghină nu este doar al Craiovei, al Teatrului, al lui Shakespeare, ci al nostru, al tuturor celor care am respirat aerul îmbibat cu emoție, teatru și bucurie la Craiova.

Trebuie subliniat și segmentul dedicat viitorilor teatrologi. Sub egida Theatre Talks au avut loc colocvii dedicate studiilor teatrale sub forma unui laborator de dialog și analiză critică, pornind de la spectacolele prezentate în cadrul Festivalului. Alături de invitați de marcă participanți la festival,artiști autohtoni și internaționali, producători și manageri, teoreticieni, shakespeareologi și critici de teatru cum ar fi John Elsom, Maria Shevtsova, Stanley Wells, Margareta Sorenson, George Banu, Yun-Cheol Kim, Ian Herbert, Robert Lepage, Andrei Șerban, Octavian Saiu,  studenții teatrologi coordonați de lect.univ.dr. Alina Epîngeac și  lect.univ.dr.Oana Borș, conf.univ.dr.Anca Ioniță din cadrul Departamentului de Studii Teatrale al UNATC “I.L.Caragiale”  au avut oportunitatea de a deprinde competențe și aptitudini  indispensabile în viitoarea profesie. „Theatre Talks înseamnă, în primul rând, dialog.Tocmai de aceea, una dintre cele mai de preț lecții pe care simt că le învăț aici este profesionalismul. Profesionalismul care nu înghite bucuria întâlnirii vii a teatrului, ci o potențează. Profesionalismul care înseamnă a avea coloană vertebrală și a gândi cu propria minte. Profesionalismul care înseamnă spirit critic, privire curioasă, minte ageră și suflet deschis. La asta simt că se rezumă, de fapt, tot ceea ce trăim aici.”a afirmat Daria Ancuța, studentă în ultimul an la Teatrologie în interviul acordat lui Andrei Iurcu: http://www.teatrolog.ro/2024/05/26/timp-sa-reflectam-si-sa-dezbatem/. Peste 70 de articole, interviuri, cronici au fost publicate pe site-ul  http://www.teatrolog.ro/, o adevărată oglindă a manifestărilor din Festival.

Ca o încununare  a rolului major  pe care Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București  l-a avut în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova, 2024 , în ultima zi de Festival, rectorului UNATC,  prof. univ. dr. Liviu Lucaci, i-a fost acordată DIPLOMA DE EXCELENȚĂ din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în semn de înaltă recunoaștere a contribuției remarcabile la susținerea valorilor și obiectivelor UNESCO în România.

Timp de 11 zile, artiștii consacrați, studenții și spectatorii s-au întâlnit…la firul ierbii, apropiind oamenii de scenă, făcându-i să simtă magia ei, dar și rolul pe care arta îl are într-o societate ce s-ar apropia de distopie fără cultură, artă, fără relații umane directe și sincere. Suntem în asentimentul domnilor Liviu Lucaci,  Vlad Drăgulescu și Emil Boroghină și credem că în viitor Festivalul va deveni un model cultural și educațional de viață, o sărbătoare nu doar a teatrului, ci și a comunității, a normalității, a vieții în marea ei complexitate și frumusețe. Studenții UNATC București împreună cu profesorii lor au scris o pagină de istorie cu gestul, cu zâmbetul și cuvântul, pagină pe care Marele Will o citește cu nesaț.  Lăsați copiii și tinerii să vină la Shakespeare! Lumea va fi mai bună.

Categorii: TEATRU

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.