NEGUȚĂTORUL DIN VENEȚIA/ Adevăr sau provocare?

Publicat de Alina Maer pe

Mai țineți minte nevinovatul joc al copilăriei noastre? Regulile sunt simple: se întreabă reciproc „adevăr sau provocare?” Dacă aleg adevărul, trebuie să răspundă la o întrebare la alegerea celui care o pune. Dacă aleg provocarea, cel care îl întreabă îl provoacă să facă ceva. Mi-a venit în minte  acest balans ludic  între realitate și minciună, între aruncarea francă a mănușii și ridicarea ei, fie disprețuitor, fie înspăimântat. Ce face Teatrul Evreiesc de Stat  cu un spectacol ca„Neguțătorul din Veneția”? Nu cumva aruncă  mănușă, miza fiind onoarea și adevărul? Cât riscă inflamând orgolii  deșănțate și stârnind răutăți mocnite? Poate nu întâmplător Antonio și Basanio poartă mănuși pe care și le scot la un moment dat. Poate nu întâmplător atmosfera sălii de judecată aduce a piață publică și sigur, deloc întâmplător  unele dintre personaje poartă mască.

Ce facem cu istoria? Cum menținem supremația adevărului? Să ne întoarcem în istorie. La sfârșitul secolului al XVI.lea se vorbea de o conspirație  criminală a unui medic evreu ce a fost ulterior decapitat și folosit de aristocrație ca pretext al unei pilitici antisemite. Aceat fapt istoric a reprezentat  izvorul a două piese de teatru: Evreul din Malta de Marlowe și drama shakespeariană. Peste sute de ani, Neguțătorul din Veneția a fost readus in prim-plan într-o josnică folosire a teatrului ca mijloc de propagandă a campaniei împotriva evreilor de către naziști. Cine deține adevărul despre Sylock? Dramaturgul? Critici? Publicul? De ce este confundat mereu cu neguțătorul din Veneția? Pentru că, atribuindu-i lui Antonio calificativul de„negustor” îi știrbim falsa aură de nobil?

Eugen Gyemant tratează personajele într-o altă cheie decât cea în care am fost obișnuiți, ferindu-se de poziția maniheistă în fața realității. Sylockul nu este Agresorul perfect, așa cum nici Antonio nu este deloc o Victimă  perfectă. Dar Salvatorul, unde și cine este? Rolurile de Victimă, Agresor, Salvator sunt specifice jocurilor psihologice, adică interacţiunilor caracterizate de lupta de putere, în care  pun în scenă rănile personale ale tuturor protagoniştilor, din care nimeni nu câştigă cu adevărat.Da, Sylock este arogant, dacă definim aroganța ca o conștientizare a propriilor competențe. Da, Sylock este crud, dacă definim cruzimea ca o căutare ucigașă și sinucigașă  a esenței adevărului care înspăimântă pe toți cei din jur. Doar că acei care îl împresoară nu sunt cu numic mai buni decât el, în fiecare colcăie compromisul, interesul, meschinăria, lașitatea, trufia. Nimic nu se va schimba în lume.O ramă multiplicată a scenei de teatru(adică a Lumii) creează iluzia de profunzime și adâncime a scenei(adică a Lumii). Oglinzile contribuie și ele la sporirea iluzorie a dimensiunilor. În realitate, scena(adică Lumea) este la fel de îngustă. Mila, dreptatea, adevărul se înghesuie cu greu pentru că cruzimea, inechitatea,  minciuna au haine fastuoase.

„Puterea pământească seamănă

Cu cea Dumnezeiască, mai cu seamă

Când mila se îmbină cu dreptatea.”

După 24 de ore de la spectacol mă bântuie o întrebare.  Nici Shakespeare, nici societatea nu i-a oferi șansa reală lui Sylock să își arate mila, atât de pătimaș trâmbițată. Oare dacă i s-ar fi dat cuțitul în mână și s-ar fi apropiat de trupul lui Antonio chiar l-ar fi străpuns ? Restul e provocare, nu și adevăr.

 

NEGUȚĂTORUL DIN VENEȚIA

Autor: William Shakespeare

Traducerea în limba română: Alina Grigore

Adaptare traducere: Eugen Gyemant

Regia artistică: Eugen Gyemant

Asistent regie: Teodora Toader

Scenografia: Vladimir Turturica

Asistent scenografie: Ionuț Răcoreanu, Iolanda Mutu

Ilustrația muzicală: Eugen Gyemant

Shylock: Maia Morgenstern

Antonio: Andrei Finți / Neculai Predica

Portia: Natalie Ester

Bassanio: George Remeș

Nerissa: Viorica Predica / Lorena Luchian

Gratiano: Darius Daradici / Mircea Drîmbăreanu

Jessica: Isadora Băltățeanu

Lorenzo / Moartea / Nebunul: Filip Popescu

Lancelot: Nicolae Botezatu

Saleria: Anka Levana

Solania: Cristina Cîrcei

Tubal: Mirela Nicolau

Dogele Venetiei: Mihai Ciucă

Prințul Aragonului: Mircea Dragoman

Prințul Marocului: Feras Sarmini

Categorii: TEATRU

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.