REGINA MARIA- jurnal de război

Un răgaz rupt unei după-amiezi de duminică, o lecție duioasă de istorie, un timp al întoarcerii spre valoare și principii, un portret total al unui OM: femeie, mamă și regină, MARIA.
O piesă într-o scenografie minimalistă (realizator Ana Cântăbine) cu puține obiecte în scenă,un birou, un scaun, unele cu diverse funcționalități(un paravan poate deveni ușă, fereastră, poartă), un jurnal având patina timpului, lumânări aprinse sau stinse precum speranțele.
O prezență absolut necesară a proiecțiilor media în momente necesare cu feagmente din presa vremii, imagini ale familiei regale, scene de luptă, pagini de jurnal (Iuliana Bălțătescu (light design / video), Marius Tudor și Adriana Robe (content audio – video), Constantin Șimon (video mapping).
Un regizor talentat(nu doar un coregraf, dansator și actor talentat), Ștefan Lupu care decupează și îmbină într-un timp scurt acele fragmente din istoria mare și cea personală ce conturează o epocă: implicarea în salvarea răniților, pierderea principelui Mircea, răpus de tifosul exantematic, bătălia dela Turtucaia, retragerea la Iași, Pacea de la București, marea ofensivă.
Un one woman-show cu actrița Simona Mihăescu, un recital artistic plin de har și emoție, șoptit sau tăios, cu ochi înlăcrimați sau de oțel sticlos, cu mișcări de felină sau de tigroaică rănită, totul conturând personalitatea unei femei care a încăput cu greu în convențiile rigide și învechite ale timpului său.
Un final regesc , pelerina de pe umerii Mariei pare actul de naștere al României Mari, Maria devenind matca arhetipală a neamului nostru pe are l-a iubit dincolo de orice interes mărunt, dincolo de propria ei ființă.
Un omagiu adus prin teatru României Mari și ziditorilor ei!
REGINA MARIA- jurnal de război
TEATRUL MIC
Scenariul: Simona Mihăescu
Regia: Ștefan Lupu
Scenografia: Ana Cântăbine
Light-design, Video: Iulian Bălțătescu
Cu: Simona Mihăescu
0 comentarii