REGINA MARIA- jurnal de război

Publicat de Alina Maer pe

Un răgaz rupt unei după-amiezi de duminică, o lecție duioasă de istorie, un timp al întoarcerii spre valoare și principii, un portret total al unui OM: femeie, mamă și regină, MARIA.

O piesă într-o scenografie minimalistă (realizator Ana Cântăbine) cu puține obiecte în scenă,un birou, un scaun,  unele cu diverse  funcționalități(un paravan poate deveni ușă, fereastră, poartă), un jurnal  având patina timpului, lumânări aprinse sau stinse precum speranțele.

O prezență absolut necesară a proiecțiilor  media în momente necesare cu feagmente din presa vremii, imagini ale familiei regale, scene de luptă, pagini de jurnal (Iuliana Bălțătescu (light design / video), Marius Tudor și Adriana Robe (content audio – video), Constantin Șimon (video mapping).

 Un regizor talentat(nu doar un coregraf, dansator și actor  talentat), Ștefan Lupu care decupează și îmbină într-un timp  scurt acele fragmente din istoria  mare și cea personală ce conturează o epocă: implicarea  în  salvarea răniților, pierderea principelui Mircea, răpus de tifosul exantematic, bătălia dela Turtucaia, retragerea la Iași, Pacea de la București, marea ofensivă.

 Un  one woman-show cu actrița Simona Mihăescu, un recital artistic plin de har și emoție, șoptit sau tăios, cu ochi înlăcrimați sau de oțel sticlos, cu mișcări de felină sau  de tigroaică rănită, totul conturând personalitatea unei femei care a încăput cu greu în convențiile rigide și învechite ale  timpului său.

Un final regesc , pelerina de pe umerii Mariei pare actul de naștere al României Mari, Maria devenind matca arhetipală a neamului nostru pe are l-a iubit dincolo de orice interes mărunt, dincolo de propria ei ființă.

Un omagiu adus prin teatru  României Mari și ziditorilor ei!

REGINA MARIA- jurnal de război

TEATRUL MIC

Scenariul: Simona Mihăescu

Regia: Ștefan Lupu

Scenografia: Ana Cântăbine

Light-design, Video: Iulian Bălțătescu

Cu: Simona Mihăescu

Categorii: TEATRU

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.