Reuniunea Teatrelor Naționale din România sau teatrul care unește și integrează
Se spune că la Chișinău trebuie să vii în mai sau la început de toamnă. Atunci orașul și oamenii au cel mai sincer zâmbet, se îmbracă în cele mai luminoase culori. Nu întâmplător evenimentul cultural major din peisajul teatral al capitalei Republicii Moldova, Reuniunea Teatrelor Naționale din România se desfășoară an de an la mijloc de septembrie, marcând și deschiderea stagiunii Teatrului Național„Mihai Eminescu”. Prima ediție a evenimentului Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată în 2015, inspirată fiind din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de cei doi directori ai Teatrelor naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru și Petru Hadârcă. Proiectul a fost conceput ca un scut împotriva evenimentelor culturale de propagandă rusă care dominau spațiile culturale și massmedia, înlesnind contactul artiștilor din Republica Moldova cu mediul artistic din România și, implicit cu cel european. Pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul se bucură de Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis
Reuniunea din acest an are tema „CONEXIUNI EUROPENE”.De ce„Conexiuni”? Pentru că teatrul reprezintă un pod între lumi diverse, un punct de întâlnire al diversității lumii, un nod ce strânge energii și valori. Nu întâmplător rolul teatrului în stabilirea conexiunilor umane a fost relevat în acest an și în alte două festivaluri de tradiție din România, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (tema ediției 2024 fiind„Prietenia”) și Festivalul Internațional de Teatru „Babel Fast” Târgoviște (tema din anul acesta fiind„Conexiuni”). De ce„europene”? Răspunsul este dat de directorul Teatrului Națuional din Chișinău, Petru Hadârcă în interviurile acestei veri:„ Europa pentru mine înseamnă posibilitatea de a fi liber, de a fi în siguranță și de a avea acces la cât mai multe evenimente culturale, bucuria de a contacta cu o lume diversă și deschisă, și încrederea de a fi ascultat și acceptat.” .( https://ea.md/petru-hadarca-actor-si-regizor).
Inițiat și organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, de Institutul Cultural Român și reprezentanța sa la Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și de parteneri noștri din mediul de afaceri. Menționăm artenerii media: TVR MOLDOVA și COMPANIA PUBLICĂ TELERADIO-MOLDOVA, Radio Chișinău – parteneri principali și media independentă: Jurnal TV, Radio Europa Liberă, Ziarul de Gardă, PRO TV, Revista Moldova, Teatrul Azi, Revista Timpul Moldova, Vocea Basarabiei, ZiarulNațional.md, agora.md, diez.md, ea.md.
Cortina Reuniunii se ridică pe 10 septembrie 2024 la ora 17:00 când în foaierul TNME va avea loc vernisajul expoziției personale de artă plastică Ghenadie Jalbă – Lumi corespondente, iar la ora 18:00, pe Scena Mare a TNME se va juca spectacolul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București , „Regele moare” în regia lui Andrei și Andreea Grosu având în distribuție doi actori legendari ai teatrului românesc, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, urmând ca a doua zi să aibă loc lansarea albumului de fotografie REGELE NU MOARE de Florin Ghioca.
Joi, 12 septembrie, ora 11:00, în foaierul TNME, jurnaliștii și persoanele interesate sunt invitați la o conferință de presă la care vor participa reprezentanții instituțiilor care sunt organizatori și co-organizatori ai Reuniunii: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, Institutul Cultural Român, reprezentanța sa la Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și pentru secțiunea conferințelor – UNITER. În cadrul ei va fi prezentat trofeul și caietul program al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ediția a IX-a. Inaugurarea oficială a Reuniunii va avea loc joi, 12 septembrie, ora 18:00, cu premiera TNME – GRĂDINA DE STICLĂ după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac.
Din România vor participa opt teatre: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Târgu-Mureș, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Matei Vișniec”, Suceava, Teatrul Național Radiofonic, București, Gigi Caciuleanu Romania Dance Company, împreună cu opt teatre din Republica Moldova: Teatrul Național „Mihai Eminescu” – organizator și gazdă, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul „B.P.Hasdeu” Cahul, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale”, Teatrul „Alexie Mateevici”, Teatrul Fără Nume-Centrul Ginta Latină.
Programul Reuniunii cuprinde spectacole premiate și nume de referință ale scenei românești actuale: Premiantul Galei UNITER din acest an – „Antologia dispariției” după texte de autori români contemporani din România și Republica Moldova, regia Radu Afrim, producția Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași; un alt spectacol de același regizor, premiat la Gala UNITER pentru efortul de a crea un teatru la Bistrița – „La câțiva oameni distanță de tine” după texte de Dan Coman; două spectacole în regia lui Silviu Purcărete – „O tragedie veninoasă” după Thomas Middleton, producția Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, și „Gertrude” de Radu F. Alexandru, producția Teatrului Național „I.L. Caragiale” București; un spectacol în regia lui Andrei Șerban – „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, producția Teatrului de Stat Constanța. Pentru al treilea an consecutiv, invitatul de onoare este Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kyiv.
Au fost conferințe și întâlniri cu personalități din lumea teatrului, reunite sub formula: „Identități lingvistice – identitate europeană (memorie, artă, management cultural)” :
-Aura Corbeanu, prof.univ.dr; vicepreședinte UNITER (conferință: Managementul proiectelor culturale)
-Ana Blandiana, poetă, scriitoare, publicistă, președinta Fundației Academia Civică (în recital poetic, conferință despre poezie ca patrimoniu cultural imaterial ce inspiră formarea identității culturale, Conferință despre proiectul de reconstituire și păstrare a memoriei rezistenței: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței)
-Matei Vișniec, poet, dramaturg, romancier, jurnalist de limbă română și franceză (Conferință: Identități lingvistice multiple – identitate europeană comună.)
-Ludmila Patlanjoglu, prof.univ.dr., președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) (lansări de carte – volumele: TNC – Purcărete & Boroghină. Pelerini în marele teatru al lumii / Purcărete – Boroghină: Pilgrims of the Great Theatre of the World și Gigi Căciuleanu – OmulDans)
Publicul va putea participa la alte 46 de evenimente culturale dintre care:
- 27 de spectacole în sală și aer liber;
- 8 audiții ale spectacolelor radiofonice;
- 6 premiere;
- 10 conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură;
Reuniunea Teatrelor Naționale din România poziționează din nou orașul Chișinău pe harta culturală europeană prin promovarea dialogului intercultural, dovedind că teatrul generează și sporește cel mai mare fenomen de turism cultural, fiind și un barometru valid al vieții artistice de pe ambele maluri ale Prutului. Pasiunea pe care echipele de organizare și promovare o pun an de an în slujba Reuniunii este declarația de dragoste pe care oamenii de cultură din Moldova o fac sincer și profund în fața teatrului, României, Europei ș, nu în ultimul rând, a publicului.
„Reuniunea este mai mult decât un festival al artelor scenice, este un prilej unic de reconectare la spațiul lumii libere, este un eveniment de excepție în care Europa vine prin România mai aproape de noi cu cele mai bune spectacole ale artei scenice românești, oferă publicului de la est de Prut privilegiul contactului direct cu artiști și creatori care au experiența vieții într-un sistem democratic și deschis. Vor fi zece zile în care ne simțim în Europa prin arta teatrală.” (Petru Hadârcă:https://atelier.liternet.ro/articol/46621/In-Europa-prin-arta-teatrala.html ).
0 comentarii