TESFEST, teatru și istorie

Publicat de Alina Maer pe

Într-un timp în care iubitorii de teatru aleargă la propriu din Festival în Festival, propunem un răgaz cât să ciocnim un pahar de vin, nu la terasă, ci la începerea fiecărui spectacol dintr-un Festival special: în perioada 28 – 31 mai 2024 Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. Spectacolele de teatru de limbă și expresie idiș nu pot începe altfel decât ciocnind un pahar de vin. Teatrul Evreiesc de Stat se conformează unei vechi tradiții evreiești, provenită încă din Antichitate, așa că își invită în sală spectatorii la toate reprezentațiile jucate în limba idiș, numai după ce au ciocnit înainte un pahar cu vin. Toate spectacolele jucate în limba idiș beneficiază de translație în limba română, în timp real, prin supratitrare!

Nu am văzut spectacolul IDIȘ, proiect al Andreei Vălean şi al lui Peca Ştefan prin care se rememorează povestea teatrului evreiesc din România de la înfiinţarea primei trupe profesioniste de teatru de limbă idiş din lume, la Iaşi, în 1876, de către Avram Goldfaden, la  înființarea Teatrul Evreiesc de Stat. Dar când devii spectator fidel al unui teatru în care fiecare reprezentație are în ea un sâmbure de istorie, simți că ai datoria să cunoști episoade esenţiale din istoria teatrului ce se întinde de-a lungul a aproape 150 de ani. În prezentarea sa oficială, se specifică scopul Teatrului Evreiesc de Stat, respectiv  „păstrarea și promovarea teatrului și culturii de limbă idiș, cultivarea și promovarea tradiţiilor evreiești, propagarea culturii prin cunoașterea limbii, literaturii și tradiţiilor, susţinând de peste șase decenii multiculturalismul și plurilingvismul.” Astfel, Festivalul Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST devine un instrument de promovare a culturii idiș, de aducerea sa  în atenția publicului larg prin prezentarea particularităților sale în contextul cultural actual.

La inițiativa deputatului Silviu Vexler, proiectul privind Instituirea Zilei Limbii şi Teatrului Idiș, începând cu 30 mai 2018 a fost adoptat în unanimitate de către Parlamentul României, consolidând legătura esențială dintre limba idiș și Teatrul Evreiesc de Stat din București. ”Faptul că tradiția teatrului de limbă idiș s-a menținut pentru a bucura generații de spectatori nu și-au putut-o închipui nici cei mai temerari visători. Legământul lui Goldfaden cu publicul său a trecut prin timp și s-a întărit prin dragostea statornică a publicului pentru teatru.” – Israil Bercovici

De ce teatru în limba IDIȘ? Potrivit profesorului israelian de origine română Moshe Idel, limba idiş este un hibrid, fiind singura din lume care a rezultat din contopirea a două limbi din familii extrem de diferite, respectiv ebraica şi germana(din germană verbele, iar din ebraică substantivele), limbi care s-au întâlnit pe continentul european începând cu secolele X – XI. „Componenta germană constituie 75-80% din lexic şi din sintaxă şi conţine în special termeni legaţi de viaţa de toate zilele şi de afaceri. Componenta ebraică-arameică reprezintă 18-20%, iar acest lexic provine din sfera religioasă, înţelepciunea evreiască şi domenii conexe. Însă idiş are şi influenţe romanice, mai ales din franceză şi italiană, ba chiar şi ceva urme de slavă, în special cuvinte privind casa şi familia”, precizează profesorul.La rândul ei, limba idiş a împrumutat numeroase elemente limbrii ebraice moderne, într-o împletire lingvistică foarte interesantă.

Prof. Idel afirmă că,  înainte de Holocaust, circa 80% dintre evrei vorbeau idiş, dar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost exterminată circa 80% din populaţia care vorbea idiş, ceea ce a făcut ca idiş să fie prima limbă aproape exterminată. În România, perioada celui de-al Doilea Război Mondial cunoscută publicului din istoria teatrului evreiesc datorită Jurnalului lui Mihai Sebastian, aduce înfiinţarea teatrului de revistă Baraşeum. La Baraşeum se interzice limba idiş (se joacă autori neromâni numai în limba română), actorilor evrei li se interzice să joace în alte teatre, fiind obligați să producă spectacole superficiale și comice în timp tragedia se abătea asupra comunității.

Până în urmă cu circa 20 de ani, despre idiş aproape că se vorbea la trecut şi limba risca să dispară, iar acum interesul academic este mai mare, iar scriitorii în limba idiş au început să fie traduşi.Potrivit prof. Idel, la Universitatea Ebraică sunt în fiecare an 20-30 de studenţi care studiază idiş şi au început să apară biblioteci nu doar în Israel, ci şi în SUA; de asemenea, se cântă şi se pun în scenă piese de teatru în idiş.

Odată cu preluarea conducerii instituției  către actrița Maia Morgenstern, începând cu anul 2012, Teatrul Evreiesc de Stat din București, în calitate de continuator al tradiției culturii idiș în România înțelege rolul promovării limbii și culturii idiș prin intermediul unei game diverse de evenimente teatrale și culturale și începând cu anul 2016, Teatrul Evreiesc de Stat organizează la București Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST cu  misiunea de a celebra identitatea unică a limbii și culturii idiș.

Să nu uităm că în România, la 19 august 1876, la Iași, în grădina de vară Pomul Verde, artistul și scriitorul Avram Goldfaden a înființat primul teatru evreiesc profesionist din lume unde au apărut actori și ansambluri renumite, cum ar fi SidiThal, Sevila Pastor. Una dintre cele mai cunoscute artiste evreice, Sara Segal (după numele oficial) – în fapt prima actriţă profesionistă de limbă idiş din lume (potrivit enciclopediei evreieşti publicată, în 1906, de Herman şi Waldstein Rosenthal) – era originară tot din România.

A IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST se adresează publicului larg, de toate categoriile de vârstă, propune spectacole ale unor trupe Idiș din SUA și Israel, proiecții film documentar și două premiere TES, „Împăratul muștelor”, musical  de Daniel Galay, în regia lui Andrei Munteanu și „Cina”, spectacol de teatru comunitar în regia și adaptarea lui Liat Farris Twaina

PROGRAM TES FEST / 28 – 31 MAI 2024

MARȚI, 28 MAI

Ora 19.00/Concert ZALMEN MLOTEK & AVI HOFFMAN (SUA)

Ora 20.30/Spectacol ÎMPĂRATUL KLEZMERILOR / Premieră (Teatrul Evreiesc de Stat, România)

MIERCURI, 29 MAI

Ora 19.00/Spectacol AMID FALLING WALLS (Co-producție internațională Teatrul Evreiesc de Stat, România și Folksbiene Theatre, SUA)

JOI, 30 MAI

Ora 15.00/Proiecție film documentar GIMPEL THE FOOL RETURNS TO POLAND (Nephesh Theatre, Israel) (Intrare liberă)

Ora 19.00/Spectacol LOZUL CEL MARE (Teatrul Evreiesc de Stat, România)

VINERI, 31 MAI

Ora 11.30/Spectacol CINA PERFECTĂ DE PESAH / Premieră (Teatrul Evreiesc de Stat, România) (Intrare liberă)

Informații despre Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST :

  • site-ul oficial al festivalului www.tesfest.ro
  • site-ul oficial TES www.teatrul-evreiesc.ro
  • pagina de Facebook TES FEST https://www.facebook.com/tesfest.ro
  • pagina de Facebook TES https://www.facebook.com/teatrulevreiesc

Biletele pentru toate evenimentele prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST pot fi achiziționate exclusiv din rețeaua mySTAGE atât online, cât și de la casa de bilete a teatrului (str. Iuliu Barasch, nr. 15).

Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

O veche zicală evreiască spune: idişul nu se vorbeşte, ci se cîntă, vorbitorii numind-o numesc mame-lushn – limba mamei. Un motiv în plus să mergem la TESFEST, pentru a simți pe viu că „Idişul umil şi visător este idiomul optimiştilor.”( Isaac Baashevis Singer).

 

Categorii: TEATRU

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.