Vremea teatrului la Suceava
Anul trecut, în mai, într-o atmosferă cu vibrări primăvăratece, orașul Suceava respira un aer elegant și boem, iar timpul părea să își regleze cursul după cel al spectacolelor de teatru. Participam pentru prima oară la Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023. Din această experiență am rămas cu amintirea câtorva spectacole foarte bune, dar mai ales cu imaginea spectatorilor îmbrăcați în haine elegante așteptând cu nerăbdare să-și ocupe locurile în sală, cu cea a unei echipe de voluntari energici și plini de grijă pentru orice invitat dornic să afle informații, cu o stare de bine și frumos ce aduna bucuria de a merge la teatru, mândria sucevenilor de a-și prezenta orașul, certitudinea că un asemenea eveniment pune Suceava pe harta orașelor culturale ale României.
Prin intermediul Zilelor Teatrului Matei Vișniec, organizatorii își exprimă crezul pentru care în fiecare an, în luna mai, orașul se îmbracă în haine de sărbătoare: “Avem convingerea că vom trăi împreună, la Suceava, fascinația scenei, emoția și pasiunea actului artistic. Vom oferi publicului o paletă largă de spectacole, de la reprezentații clasice de teatru, spectacole stradale, recitaluri de poezie, spectacole de comedie și tragedie sau tragicomedie, teatru-dans sau musical până la concerte extraordinare, expoziții, lansări de carte, conferințe și dezbateri cu invitați de onoare.”
Evenimentul Zilele Teatrului Matei Vișniec 2024 va fi organizat în perioada 11 – 19 mai 2024 , iar tema celei de-a VIII-a ediții este: Teatrul, Diplomație culturală. Festivalul se va deschide oficial cu premiera spectacolului „Cum l-am îngropat pe Stalin”, de Artur Solomonov, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, spectacol susținut de actorii teatrului sucevean. Invitatul special al Zilelor Teatrului Matei Vișniec este, ca în fiecare an, dramaturgul Matei Vișniec. Organizatori Festivalului sunt Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava, Ministerul Culturii.
Dintre participanții la ZTMV 2024 enumerăm Teatrul Național I. L. Caragiale București, Centrul Educațional Replika București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Bulandra, Teatrul Național Iași, Teatrul Metropolis București, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Alexandru Davila Pitești, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul Dramatic „I.D.Sârbu” Petroșani, Asociația Basarab Art & Science Brașov, Ateneul Român Iași, Asociația Texte bune în locuri nebune Cluj-Napoca, Teatrul Yuriy Drohobych Lviv Ucraina, Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău-Republica Moldova, Teatrul Studențesc Fabulinus Suceava, Trupa PI – Trupa de teatru a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Trupa de teatru Birlic Fălticeni, Școala de teatru DreamBoutique București, Editura Junimea Iași, Compania de Dans și Entertainment The Sky Iași, URMA, CT Project-Concert Tibor Cári, Katastrofa Clown Italia, Casa de Poezie Light of Ink Suceava.
Vor fi prezenți în festival invitați de seamă din străinătate: Franța, Italia, Ucraina, Austria, Spania și Republica Moldova, vor participa un număr de 18 de teatre și 3 trupe de teatru pentru tineret, iar publicul sucevean va putea lua parte la 60 de evenimente: spectacole de teatru, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, spectacole și concerte în aer liber, conferințe și workshopuri, lansări de carte, expoziții de fotografie, grafică și sculptură, instalații vizuale, care se vor întâmpla pe parcursul a 9 zile, timp în care vă invităm să fiți alături de noi și să vă bucurați de teatru și de artă.
Pentru a crește gradul de accesibilitate dar și pentru a susține tinerii și artiștii la debut, elevii și studenții pot beneficia de intrare liberă pe baza legitimației / carnetului, în limita locurilor rămase neocupate la spectacolele menționate. Din programul ZTMV 2024, evenimentele susținute în aer liber, în spații neconvenționale sau mai reduse ca dimensiune vor fi vizionate în regim gratuit. Este vorba de cele desfășurate în spațiul expozițional al TMMVS, sala Auditorium Joseph Schmidt a Universității „Ștefan cel Mare”, Cetatea de Scaun, Uzina de Apă, Centrul Cultural Grigore Vasiliu Birlic Făltceni, Mănăstirea Voroneț, Casa de Cultură Rădăuți, esplanada Casei de Cultură Suceava, sensul giratoriu TMMVS, Librăriile Alexandria, Gara Burdujeni, Sinagoga Suceava, cafeneaua Blast.Evenimente și spectacole cu intrare liberă sunt conferințe, lansări de carte, ateliere de teatru pentru copii și adolescenți, expoziții, spectacol de lumini și foc, concerte, spectacole lectură, recital de poezie religioasă, dar și :
- Spectacole de teatru și muzică: spectacole stradale cu păpuși uriașe, catalige și lighting show susținute de The Sky Iași
- CT Project Passengers-concert Tibor Cári în Cetatea de Scaun a Sucevei
- „Scrisori de pe front” și „Șoptitorii” – spectacole lectură ale Asociației Texte bune în locuri nebune Cluj-Napoca
- Lecturi de poezie susținute de Răzvan Bănuț și Light of Ink, la Cafeneaua Blast
- Dacă ăla e cu aia, ai’a lui cu cine-o fi?, Teatru Birlic Fălticeni – trupa de liceeni
- Fiecare cu spațiul său, Trupa de teatru Pi a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava
- Helver’s night, Teatrul Yuriy Drohobych Lviv, Ucraina
- Katastrofa Show, Katastrofa Clown Italia
- Occident Express ro, TMMVS
- Fata din casa vagon, Asociația Basarab Art and Science Brașov
- O serie de povestiri mai mult sau mai puțin șugubețe, CN Ștefan cel Mare
- Peripețiile bravului soldat Svejk, Teatrul „ID Sârbu” Petroșani
- Ordinea în care a plâns Ruxandra, Teatrul Studențesc Fabulinus – USV.
Festivalul Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec se va desfășura în cele cinci spații ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava – rondul din fața teatrului, foaier, scenă, spațiul expozițional și bibliotecă, dar și în alte spații: Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă”, Cetatea de Scaun a Sucevei, Auditorium Joseph Schmidt-Universitatea „Ștefan Cel Mare”, Art Rock Caffe, Sinagoga Gah Suceava, Gara Burdujeni, Cafeneaua Blast, Esplanada Casei de Cultură, Centrul Multifuncțional Arta Ițcani, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” Fălticeni, Mănăstirea Voroneț din Gura Humorului și Casa de Cultură Rădăuți.
Cu siguranta, evenimentul cultural de la Suceava va deveni o oportunitate a comunicării, o coagularede energii artistice, o platformă de colaborare și dialog. Teatrul are nevoie de deschidere, comunicare și expunere, de dialog, schimburi de experiență, de miracolul întâlnirilor dintre creatori diverși.
Urmăriți pagina de facebook: https://www.facebook.com/teatrulmateivisniec.ro/ pagina de facebook a festivalului https://www.facebook.com/zilele.teatrului.matei.visniec precum și site-ul teatrului www.teatrulmateivisniec.ro pentru alte privind evenimentele teatrului sucevean.
0 comentarii